Ik ben getest en heb corona, wat nu?

Als je corona blijkt te hebben, belt de GGD je voor het bron- en contactonderzoek. Dit helpt om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Samen met de GGD onderzoek je:

  • waar je de besmetting opgelopen kunt hebben (de bron)
  • wie je mogelijk besmet kunt hebben (je contacten).

Je contacten krijgen te horen dat ze mogelijk ook besmet zijn met het coronavirus. Jij kunt zelf kiezen of de GGD daarbij jouw naam noemt.

 Wat moet ik zelf doen voor het contactonderzoek? Wacht je op de uitslag van de test? Schrijf alvast op met wie je de afgelopen dagen contact had. Het gaat vooral om mensen met wie je:

  • langer dan 15 minuten samen bent geweest;
  • contact had op minder dan 1,5 meter afstand;
  • samen bent geweest vanaf 2 dagen voordat de klachten begonnen, tot het moment dat je thuisbleef.

 

Wie moeten allemaal weten dat ik besmet ben? De GGD onderzoekt verschillende soorten contacten:

  • Huisgenoten

Dit zijn personen met wie je in één huis woont. Zij blijven 10 dagen thuis en vermijden contact met jou. Verder is het advies om 5 dagen na het laatste contactmoment met jou een coronatest te doen. Lukt het niet om contact met jou te vermijden? Dan kunnen ze zich pas later laten testen: 5 dagen nadat jij 24 uur geen klachten meer hebt die bij corona passen.

  • Nauwe contacten

Dit zijn personen met wie je langer dan een kwartier contact had, op minder dan 1,5 meter. Bijvoorbeeld de kapper of pedicure. Of personen met wie je korter dan een kwartier contact had, maar waarbij het contact een hoog risico had. Bijvoorbeeld iemand met wie je hebt gezoend. Of iemand die je in het gezicht hebt gehoest.

Nauwe contacten krijgen het advies om 10 dagen thuis te blijven en zich te laten testen 5 dagen na het laatste contactmoment met jou. De GGD neemt meestal contact op met deze mensen. Soms vraagt de GGD aan jou om contact met hen op te nemen.

  • Overige contacten

Dit zijn personen waarmee je langer dan een kwartier op meer dan 1,5 meter in dezelfde ruimte was. Zoals een collega of klasgenoot. Overige contacten krijgen het advies om 14 dagen na het laatste contactmoment met jou extra goed hun gezondheid in de gaten te houden. De GGD neemt met hen geen contact op. Jij vertelt deze contacten zelf dat je besmet bent.

Let op: bron- en contactonderzoek is altijd maatwerk. Lees ook de richtlijnen voor bron- en contactonderzoek op de website van het RIVM.

Terug naar veelgestelde vragen

Heb je vragen over de GGD Contact?

Bel 0800-9129 (gratis)

OpeningstijdenMaandag t/m zondag 08.00 – 20.00 uur